top of page

Lesje Geluk

4 jaar geleden heb ik me ziek gemeld op mijn werk. Waar ik toen absoluut niet aan dacht was dat dit moment een belangrijk kantelpunt zou kunnen worden in mijn leven. Ik was al jaren bezig met overleven: ik probeerde te voldoen aan de verwachtingen van anderen en bleef alsmaar doorgaan alsof er niks aan de hand was. En daarbij vergat ik iets heel belangrijks: mezelf. Mijn bundeltje klachten werd erger en bleek een naam te hebben waar ik nog niet eerder van gehoord had: een bore-out. Ziek van verveling, ziek van onderprikkeling, ziek van niet mezelf kunnen (of durven) zijn... Uiteraard viel ik niet van de ene op de andere dag uit. Ik had lange tijd een flink aantal signalen van mijn lijf genegeerd...

Het blijft ieder jaar toch een moment om bij stil te staan en om te kijken waar ik nu sta. Vandaag ben ik voor Qrabbl naar een basisschool in het zuiden van het land gegaan om een geluksles te geven. Ik heb jonge kinderen meegenomen in een speelse en veilige wereld van emoties. De kinderen hebben de ruimte gekregen om te ontdekken wat emoties betekenen, waar je deze kunt voelen, hoe je hoofd zich ermee bemoeit, waar ze superhandig voor zijn en hoe je ermee om kunt gaan. Voor mij zijn dat absoluut de dingen die écht bijdragen aan geluk!


hoogbegaafde kinderen
lesje geluk

Ook voor mij was het weer een lesje Geluk (met hoofdletter G) vandaag.


Nauwelijks op school gearriveerd, werd ik direct gewaarschuwd door een van de juffen: "K doet iedereen pijn, hij valt je vast meteen op door negatief gedrag, hij luistert nooit". Binnen 1 minuut waren alle kansen voor dit manneke bekeken, want een gewaarschuwd mens telt voor 2, toch? En inderdaad ik was er klaar voor: dubbel zoveel zin om dit manneke te ontmoeten en me even in zijn wereld te verplaatsen. De juf die de overdracht deed had niet gelogen. Het viel me meteen op wie hij was: fantasierijk, creatief en beweeglijk. In het kennismakingsrondje werd het nog eens benadrukt door zo'n pittig meisje dat het wel even zou regelen: "En dat daar is K hij doet altijd iedereen pijn."

Fantastische start voor mijn geluksles over emoties. "Wat doet dat met iemand als dat over je gezegd wordt?" Er wordt open over gesproken en het opent de ogen van sommige kinderen. Een klein beetje respect voor het anders zijn van dit mooie jongetje zorgt dat ook hij respect toont voor de ander. Dat is hoe het werkt toch? Ik vertrouw erop dat blijft hangen wat mag blijven hangen.


Mijn dag kan echt niet meer stuk als hij me tijdens werktijd vraagt om te komen kijken naar zijn bouwwerk. Heel gedreven en enthousiast heeft hij hieraan gewerkt en het verhaal is prachtig! "Dit is mijn speciale sterren-zuig-machine. Een soort stofzuiger die heel hoog in de lucht komt, zo hoog tot de sterren en als er dan op de wereld sterren nodig zijn dan strooit deze machine de sterren uit. Om een huis te versieren als er iemand jarig is, om uit te delen als er een ruzie is, voor de kinderen in de oorlog, om ergens te verstoppen en de vinder zomaar blij te maken. En gelukkig zijn er sterren genoeg in de lucht om te blijven sterrenzuigen. En als mensen de sterren zelf niet meer nodig hebben, dan blaast deze machine ze weer gratis rond om andere mensen blij te maken."


Wauw... stil en dankbaar ben ik dat hij vandaag bij mij in de klas zat en dat hij mij dit lesje Geluk heeft gegeven. Ik hoop dat dit manneke de kans krijgt om zichzelf te zijn, om te laten zien wat er schittert onder zijn niet-luisteren en zijn boosheid. En dat hij iedere dag op zijn manier de wereld een stukje mooier mag maken.

En de dag? Die verliep zonder incidenten met K ...


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page