top of page

Hoe overleef je de vakantie met hoogbegaafde en hoogsensitieve kinderen ;-)

Tijdens deze vakantie kom ik er weer eens achter dat kinderen niet alleen (vermoedelijk) hoogbegaafd of hoogsensitief zijn als ze naar school gaan (of volwassenen als ze aan het werk zijn;-)), maar zeker ook thuis! Wat voelt het bij momenten ongelofelijk heftig en intens, zo'n vakantie met snelle, gevoelige denkers. We hebben de eerste week vakantie erop zitten en eerlijk? Het gaat met ups en downs, waarvan de downs overheersen.


Sinds dit schooljaar voelen mijn kinderen zich een stuk beter op hun school (ze zijn overgestapt naar Montessori onderwijs) en is de overstap naar de vakantie nog wat groter. Zo schreef onze jongste op de laatste schooldag voor de vakantie in het dagboek: 'Het was vandaag best wel leuk. Alleen moesten we afscheid nemen van groep 8. Dat was stom. En het is nu zomervakantie. 6 weken vakantie. VERSCHRIKKELIJK! doei dagboek.'


De uitdaging, structuur en het omgaan met vriendjes die je begrijpen vallen weg, maar de enorme gevoeligheid en de onuitputbare leerhonger lijken met de dag groter te worden. En als je daar niks mee doet, groeit evenredig ook de verveling... En zwengel je kind dan nog maar eens aan! Op dat punt stonden we na een week vakantie. Het moment dat ik in actie kom en de kids weer ga prikkelen om hun creativiteit, motivatie en plezier terug te toveren. Lees mijn tips en probeer ze als je er een goed gevoel bij krijgt!Tip 1: Wakker de creativiteit bij je hoogbegaafde of hoogsensitieve kind weer aan!

Met de nodige tegenzin en chagrijnige blikken zijn de kids gisterochtend gestart aan een opdracht uit het boek 'Outside the box'. Dit zijn superleuke opdrachten die het creatieve brein uitdagen om dingen van meerdere kanten te bekijken en zo verschillende, creatieve oplossingen te bedenken. De opdracht? Los een moordmysterie op aan de hand van afval in de vuilnisbakken bij vier verdachte personen. Vervolgens mochten ze zelf een moordmysterie verzinnen. Cool toch. En check: tegenzin en chagrijn waren snel voorbij, creativiteit (én levenslust) weer aangewakkerd. Hier gaan we de komende weken vaker de dag mee starten!


Wakker de creativiteit aan bij je hoogbegaafde kinderen
Wakker de creativiteit aan bij je hoogbegaafde kinderen


Tip 2: Laat je hoogbegaafde of hoogsensitieve kind een groter en uitdagend project starten

Daarnaast heb ik de kids de opdracht gegeven om na te denken over een vakantieproject voor de komende weken. Onze oudste was er snel uit. Ze loopt al een tijdje met het idee om een eigen bedrijf te starten. Een ideaal moment om hier een project van te maken. Dus ze is gestart met brainstormen en kijken hoe ze dit vorm kan geven. En onze jongste wil alles weten over dieren en gaat nu iedere dag dat we thuis zijn een 'grej of the day' voor ons maken met interessante weetjes over dieren. ('Grej of the day' is een Zweeds onderwijsconcept. Waarbij de combinatie van vooraf een raadsel over het onderwerp, dan een micro les en daarna een herhaling door te bespreken wat de kinderen thuis navertellen ijzersterk is om verbanden te leggen en om te leren). Leuk en leerzaam voor haar en voor ons!

Belangrijk voor je snelle, gevoelige denker is om hem of haar zelf te laten beslissen welk project het gaat starten. Als het niet vanuit intrinsieke motivatie en dus plezier gaat dan kun je net zo goed geen poging wagen, is mijn ervaring.


Tip 3: Breng structuur aan in jullie dag, week en vakantie

En ja, saai maar toch ontzettend nuttig: breng wat structuur in jullie dag, week en vakantie. Dit betekent absoluut niet dat iedere minuut volgepland moet zijn, maar wel een beetje overzicht creëren in de 'oneindige' tijd die je gedurende de vakantie hebt. Bij ons is nu iedere thuisdag verplicht (ja zo streng ben ik ...) om minstens 2 uur bezig te zijn met een creatieve uitdaging en/of het eigen vakantieproject. En weet je? Al na de eerste dag merkte ik verschil, alsof ik andere kinderen heb. Ze kletsen meer, overleggen samen, lachen meer, dansen weer, hebben plannen, zijn actiever overdag en gaan 's avonds makkelijker slapen. En die verplichte 2 uur worden er telkens meer. "Nee, dat kan niet dat de tijd al om is... Ik ga nog even door!"

En weet je: in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, maar het is de poging meer dan waard :-). Zeker ook omdat je wat tijd voor jezelf creëert als je kinderen fijn bezig zijn.


Tip 4: Trek jullie eigen plan

Dus als je in hetzelfde schuitje zit als wij en je hebt een gezin met snelle, gevoelige kinderen (en volwassenen) trek dan je eigen plan. Ook als je regelmatig goedbedoeld advies krijgt dat jouw kind ook recht heeft op vakantie, op gewoon lekker kind zijn en even niks moeten. Jij kent je kind het beste en weet dat het opleeft bij het gebruiken van de hersenen en bij het leren van nieuwe dingen. Voel je geen slechte ouder, maar ben juist trots dat je je kind zo goed kent en dat je weet wat goed voor hem/haar is. En je kind? Die zal waarschijnlijk even tegensputteren als het weer in actie moet komen, maar daarna weer stilletjes opleven.Tip 5: Maak plezier en speel

Zorg dat de projecten niet te serieus genomen worden! Maak plezier en speel samen. En als je je verveelt, download dan mijn gratis E-book met creatieve doe opdrachten voor jullie als gezin. Leerzaam en supergezellig, vooral ook tijdens de vakantie als je eigenlijk even niks zou moeten ;-)


Geniet van jullie vakantie!
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page