top of page

Gezocht: mijn vrije, speelse kunstenaar

Vol goede moed en (uiteraard) een tikkeltje gespannen zat ik vrijdag online klaar voor de aftrap van het jaartraject voor fotografen dat ik volg bij Nienke Koedijk. Zoals je misschien weet heb ik naast Mijn Superheld coaching ook mijn eigen fotografie bedrijf. Ik doe er nog veel te weinig mee. Eigenlijk heb ik vooral een website gebouwd en post ik sporadisch iets via Social Media. Ik ken mijn hoofd al een beetje ;-) en ook hier probeert het me te beschermen tegen mogelijke pijn en afwijzing. Telkens als ik aan de slag ga met foto's ploppen er allerlei gedachten op: Kun je dit wel? Je kunt het beste pas echt van start gaan als je precies weet wat je wilt. Wie ben jij nou om je fotograaf te noemen? Ga eerst nog maar eens een opleiding volgen...


En zo hou ik me dus klein en onopvallend en fotografeer ik vooral mijn eigen gezin, gezinnen van vrienden en pré-corona ook bruiloften. Maar het blijft kriebelen om hier veel meer mee te gaan doen. Elke keer als ik mijn camera pak, geeft me dat zo'n goed gevoel. En daarom heb ik besloten om mezelf - naast alle coaching opleidingen - dit jaartraject voor documentaire fotografen te gunnen en om mijn fotobedrijf op te bouwen zoals ik dat wil.


Nienke sprak ons aan als kunstenaars. Mijn hoofd gaat los: Jij? Een kunstenaar?! Haha laat me niet lachen! Vind je jezelf zo creatief dat je jezelf een kunstenaar kan noemen? Jouw broer, ja dat is een kunstenaar, maar jij toch niet?! Wat hij maakt is geweldig, inspirerend, creatief, diepzinnig, veelzeggend, taboedoorbrekend, maar jouw foto's zijn toch vooral lucky shots en leuke plaatjes?


Even ging mijn hoofd los. Gelukkig lukte het me om bij de les te blijven en om de uitleg verder mee te krijgen: "Een kunstenaar is iemand die creëert, iemand die zijn of haar visie op de wereld uitdrukt via een medium. De realiteit wordt kunst omdat jij de beslissing neemt wanneer je op de ontspanknop drukt. Hoe jij de wereld in beeld brengt, hangt af van jouw (creatieve) visie." En ja, daar kan ik me wel in vinden! Ik wil iets teweegbrengen, mijn visie op de wereld (of een iets kleiner gebied) naar buiten brengen. Niet voor niets ben ik gestart met een coachingspraktijk waarin ik hoogbegaafde en hoogsensitieve mensen begeleid, om zichzelf te leren kennen, te leren accepteren en te leren waarderen gewoon omdat ze een prachtig en compleet persoon zijn! En ik voel - na een half uurtje mentoring - al dat ik als 'kunstenaar' hier ook mijn steentje aan kan bijdragen.


De les gaat verder. Ons allereerste huiswerk wordt getoond aan de rest van de groep. Op alfabetische volgorde. Dit brengt me terug naar vroeger, toen ik ook altijd als laatste aan de beurt was, zowel met mijn voor- als achternaam. De spanning neemt toe. Ik vind de beelden van de medestudenten cool en denk aan mijn saaie beelden waarin heel weinig gebeurt. En het liefst zou ik stiekem achter mijn beeldscherm verdwijnen om niet te hoeven horen hoe saai mijn foto's zijn. Tegelijkertijd weet ik dat ik hier ben om te leren, dus natuurlijk blijf ik ...Mijn beurt, mijn feedback, mijn compliment: "Je hebt een goed oog voor storytelling. Je vindt verhalen waar er op het eerste gezicht niet iets heel spannends gebeurt en ik voel het." Ah wauw, dus 'saaiheid' kan juist mijn kracht zijn.

Een van de tips die ik kreeg: je mag meer experimenteren! Alleen door veel te experimenteren kun je creatief groeien. Laat dit nou niet alleen mijn les zijn op het gebied van fotografie, maar gewoon in het hele leven. Door te experimenteren en te spelen kan ik groeien. En hoewel ik weet hoe zwaar en serieus het leven van een kunstenaar kan zijn, ga ik vaker de vrije, speelse kunstenaar in me naar boven toveren. De vrije, speelse kunstenaar die geniet van doen zonder einddoel en van experimenteren zonder grote risico's. Zin om deze kant van mezelf verder te ontdekken en te ontwikkelen!


Denk jij nou, jaaaaa, ik wil graag documentaire foto's van mij of mijn gezin laten maken door kunstenaar Yvonne ;-). Stuur me een privé-berichtje. Ik mag veel gaan oefenen de komende tijd en wie weet kan dat wel bij jou thuis! En leuk als je me ook gaat volgen op mijn instagram @mijnsuperheld_fotografie
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page