top of page

Tips om elkaar deze vakantie beter te leren kennen! voor hoogbegaafde en/of hoogsensitieve kinderen

Die laatste weken voor de zomervakantie waren behoorlijk intens. Onze jongste heeft de basisschooldeur voorgoed achter zich dichtgetrokken en daar kwam best een hoop bij kijken. Om maar eens wat te noemen: groep 8 week met een overnachting op school, spanning van de eindtoets, oefenen voor de musical, afscheid nemen van klasgenoten, leraren en de kleine vertrouwde school, opvoeren van de musical in het grote theater, kennismaken met de nieuwe klas voor na de vakantie. Door, door, door en veel te weinig tijd om bij te komen en uit te rusten.


eindmusical groep 8
eind musical groep 8

En dan is het ‘ineens’ zomervakantie. Voor sommige gezinnen een heerlijke tijd waar volop genoten wordt van elkaar en van het niks moeten. Voor andere gezinnen een behoorlijk pittige tijd waar ‘wat minder’ genoten wordt van elkaar en van het even niks moeten. Bij ons moesten we duidelijk nog even wennen aan het vrij zijn en toch gaat het al zoveel beter dan een aantal jaren geleden...


In gezinnen met hoogbegaafde en/of hoogsensitieve kinderen (én ouders) blijft het vaak zoeken naar de juiste balans tussen onderprikkeling en overprikkeling, tussen uitrusten en ‘aan’blijven, tussen de sterke wil van je kind en die van jezelf 😉. Je snelle, gevoelige denker is namelijk niet alleen tijdens school hoogsensitief en/of hoogbegaafd.


Hierbij enkele tips om elkaar tijdens de vakantie (nog) beter te leren kennen, speciaal voor gezinnen met hoogbegaafde en/of hoogsensitieve kinderen!

Als je elkaar beter begrijpt, dan krijg je minder gedoe. Dat is mijn ervaring in ieder geval. Probeer de tips en verwonder je!


Tip 1: Speel deze vakantie met jullie TE's bij hoogbegaafd en hoogsensitief

De vakantie en de drukke tijd ervoor is hét moment om je extra te irriteren aan elkaars TE's. Je brengt meer tijd samen door, waardoor alle TE's extra in het oog springen en uitvergroot worden. Ik hoor weer regelmatig: "Pff, jij gedraagt je echt TE druk, doe eens rustig." of "Stel je eens niet zo aan, je doet TE flauw."

Ga eens spelen met jullie TE's. Het ergste wat kan gebeuren? Verbinding, lol en elkaar beter leren kennen. Poging waard toch?

Wil je dit luchtig en speels aanpakken? Verzin een toneelstukje of schrijf een verhaal waarin jullie met jullie TE's centraal staan. Laat ieder gezinslid een TE kiezen (of kies samen). Welke TE wordt vaak tegen jou gezegd: bijv. te eigenwijs, te kritisch, te snel boos, te druk, te afwachtend, te... Start met een toneelstuk of verhaal waarin alle TE's negatief bekeken worden (zoals het vaak gaat in het echte leven). Maak daarna een variant waarin jullie TE's juist fantastisch zijn! Heb lol met jullie TE's. Ze zijn echt leuker dan je denkt.


Te's die veel voorkomen bij hoogbegaafd en of hoogsensitief
Te's die veel voorkomen bij hoogbegaafd en of hoogsensitief

Tip 2: Verdiep je in de wereld van hoogbegaafdheid en/of hoogsensitiviteit

Veel TE's zijn te verklaren door de karaktereigenschappen hoogbegaafdheid of hoogsensititiviteit. Verdiep je in deze begrippen (zowel jij als je kind) en leer jezelf en je kind(eren) beter kennen. Hoe gaaf is het om erachter te komen waar jullie TE's vandaan komen. TE druk kan bijvoorbeeld verklaard worden vanuit de Psychomotorische overexcitability die bij veel hoogbegaafden voorkomt (theorie van de Poolse psycholoog Dabrowski). Kenmerken van deze overexcitability: je houdt van bewegen en hebt een overschot aan energie. Als je dit weet kun je er makkelijker rekening mee houden. Kom dan vooral (samen) in actie en blijf niet proberen om iemand telkens weer tot rust te manen...


Zoek eens op termen als: overexcitability, zijnsluik, hoogsensitiviteit, hoogbegaafdheid, beelddenker... Maak een vlog, presentatie of pitch over wat je over jezelf geleerd hebt en deel dit met elkaar.


Tip 3: Vier je TE's


Pak je podium en vier je TE  die past bij hoogbegaafd en hoogsensitief
Pak je podium en vier je TE die past bij hoogbegaafd en hoogsensitief

Heel vaak worden je TE's negatief bekeken, zowel door je kritische zelf als door de ander. Dit heeft altijd gevolgen voor je zelfbeeld. Als je telkens maar hoort dat je TE emotioneel bent of dat je TE stil bent, dan doet dat wat met je. Vaak ga je je aanpassen en raak je steeds verder weg van jouw superheldenpad. Je zet bijvoorbeeld steeds vaker een masker op om je emoties niet te laten zien.

Nu laat je eens zien en horen hoe geweldig jouw TE's zijn. Kies een TE. Vul de volgende zinnen aan en neem een podium om jouw TE te vieren! Shout it out loud


Het allerbeste van (vul je TE in) is ......

En bovendien .......

En tot slot ........

Dus: .......................Tip 4: Maak plezier en speel

Zorg dat de opdrachten niet te serieus genomen worden! Maak plezier en speel samen. En als je je verveelt of op zoek bent naar nog meer leuke opdrachten voor jouw gezin, download dan mijn gratis E-book met creatieve doe opdrachten. Leerzaam en supergezellig, vooral ook tijdens de vakantie als je eigenlijk even niks zou moeten ;-)


Have fun en geniet van jullie vakantie! Ik vind het superleuk om jullie werk te lezen of te bekijken, dus mail me gerust.


Vakantie met hoogbegaafde en hoogsensitieve kinderen: een kans om elkaar beter te leren begrijpen!

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page